Κάκωση Νωτιαίου Μυελού

Εάν αντιμετωπίζετε κάκωση του νωτιαίου μυελού η πρώτη κίνηση για την αποκατάστασή σας είναι να επισκεφθείτε το «ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ». Η κάκωση του νωτιαίου μυελού είναι ένας εχθρός που μας αφήνει τραυματισμένους. Όμως η ζωή συνεχίζεται και μετά από μία μάχη. Εμείς θα διεκδικήσουμε μαζί σας αυτή τη ζωή.

Στην κατάρτιση του εξατομικευμένου προγράμματος αποκατάστασης λαμβάνουμε υπόψη:

  • Το ιστορικό του κάθε ασθενούς
  • Τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής του και τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης
  • Την ψυχολογική του κατάσταση

  • Κάθε μορφής ιδιαιτερότητες που μπορούν να εμφανιστούν κατά την διάρκεια και μετά το πέρας της θεραπείας.

Η ομάδα του «ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ» στέκεται σύμμαχος από την πρώτη στιγμή στον άνθρωπο με κάκωσης του νωτιαίου μυελού, ενώ ταυτόχρονα ο στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργικότητάς του.

Αποκατάσταση:

Το σύνολο των θεραπευτικών πράξεων που πραγματοποιούνται από την διεπιστημονική ομάδα αποκατάστασης, ώστε το άτομο να επανακτήσει τη μέγιστη λειτουργικότητα και αυτονομία και να επιστρέψει στο οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό του περιβάλλον.

8 ερωτήσεις για την κάκωση του νωτιαίου μυελού

01

Τι είναι η κάκωση του νωτιαίου μυελού;

Η κάκωση του νωτιαίου μυελού είναι η βλάβη που προκαλείται στα νεύρα του νωτιαίου μυελού. Ο νωτιαίος μυελός είναι μέρος του νευρικού συστήματος και ξεκινάει από την βάση του εγκεφάλου και εκτείνεται έως τη μέση.

02

Πώς προκαλείται η κάκωση του νωτιαίου μυελού;

Η συνηθέστερη αιτία κάκωσης του νωτιαίου μυελού είναι ένας τραυματισμός στην σπονδυλική στήλη (π.χ. τροχαίο ατύχημα). Υπάρχουν ασθένειες που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα μίας τέτοιας κάκωσης. Σε περίπτωση που έχει γίνει μία πτώση η οποία προκάλεσε τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη, πρέπει να εξεταστούμε για να εντοπίσουμε πιθανή βλάβη.

03

Ποιες είναι οι ασθένειες που αυξάνουν την πιθανότητα της κάκωσης του νωτιαίου μυελού;

Άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση έχουν αυξημένο κίνδυνο και ως εκ τούτου πρέπει να έχουν αυξημένη προσοχή. Η περίπτωση αυτή αναφέρεται κυρίως σε άτομα μεταξύ 60-80 ετών.

04

Ποια είναι τα προβλήματα που προκαλεί η κάκωση του νωτιαίου μυελού;

Τα νεύρα είναι κάτι σαν αγγελιοφόροι του οργανισμού μας: μεταφέρουν μηνύματα από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα, έτσι ώστε να κινηθούμε, να αισθανθούμε κτλ. Εάν λοιπόν υπάρχει μία κάκωση, τότε τα νεύρα δεν καταφέρνουν να λάβουν και να στείλουν αυτά τα μηνύματα. Αυτό σημαίνει πως κάποιες από τις λειτουργίες που ρυθμίζονται από τον εγκέφαλο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

05

Ποιες είναι οι μορφές κάκωσης του νωτιαίου μυελού;

Μία κάκωση μπορεί να είναι πλήρης ή μερική. Επίσης υπάρχει ο διαχωρισμός σε τετραπληγία (παράλυση και μειωμένη αίσθηση στα χέρια και στα πόδια) και σε παραπληγία (παράλυση και μειωμένη αίσθηση μόνο στα πόδια).

06

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Το πρώτο σύμπτωμα είναι ο έντονος πόνος ή η αίσθηση πίεσης στον αυχένα ή στην πλάτη. Εάν νοιώθουμε μυρμήγκιασμα ή χάνουμε την δυνατότητα αίσθησης στα χέρια ή στα πόδια, ή στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών, πρέπει επίσης να προχωρήσουμε σε εξετάσεις. Επίσης μπορεί να υπάρχει δυσκολία στο να κινούμε μέλη του σώματός μας. Το οποιοδήποτε πρόβλημα ούρησης ή αφόδευσης θα πρέπει να μας αφυπνίσει. Εάν νοιώθουμε σφίξιμο στον θώρακα και πόνο, όπως και εάν έχουμε δυσκολία στην αναπνοή, έπειτα από έναν τραυματισμό, επιβάλλεται να κάνουμε επίσκεψη σε ιατρό.

07

Ποιους κινδύνους διατρέχει κάποιος που πάσχει από κάκωση του νωτιαίου μυελού;

Ο ασθενής με κάκωση του νωτιαίου μυελού έρχεται αντιμέτωπος με λειτουργικά προβλήματα που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής. Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η ιατρική φροντίδα, ώστε να εξασφαλιστεί η ποιοτική ζωή για τους νοσούντες

08

Ποιες είναι οι ιατρικές πρακτικές αιχμής που προσφέρει το «ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ»;

Στο «ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ» γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να φέρει στη ζωή σας η κάκωση του νωτιαίου μυελού. Για τον λόγο αυτό, με καινοτόμες μεθόδους φροντίζουμε ώστε να διατηρήσουμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση το αναπνευστικό σύστημα, ενδυναμώνουμε το μυϊκό σύστημα, εξασφαλίζεται η μέγιστη λειτουργικότητα και η πλήρης επανένταξή στην κοινωνική ζωή, στην οικογένειά, στο εργασιακό περιβάλλον.