Σύνδρομο Guillain-Barré (GBS)

Εάν αντιμετωπίζετε το σύνδρομο Guillain-Barré, η πρώτη κίνηση είναι να επισκεφθείτε το «ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ». Ο παραολυμπικονίνης Samuel Hyman Goldstein δεν το έβαλε κάτω! Αντιμετώπιζε το σύνδρομο Guillain-Barré διαγωνιζόμενος την ίδια χρονιά σε δύο αθλήματα, κερδίζοντας 2 ασημένια και 1 χάλκινο στην κολύμβηση, καθώς και 1 ασημένιο στο τένις! Και όλα αυτά στην ίδια διοργάνωση! Ο Goldstein σου δείχνει τον δρόμο της νίκης, ακολούθησέ τον!

Στην κατάρτιση του εξατομικευμένου προγράμματος αποκατάστασης λαμβάνουμε υπόψη:

  • Το ιστορικό του κάθε ασθενούς
  • Τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής του και τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης
  • Την ψυχολογική του κατάσταση

  • Κάθε μορφής ιδιαιτερότητες που μπορούν να εμφανιστούν κατά την διάρκεια και μετά το πέρας της θεραπείας

Η ομάδα του «ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ» στέκεται σύμμαχος από την πρώτη στιγμή στον άνθρωπο με σύνδρομο Guillain-Barré, ενώ ταυτόχρονα ο στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργικότητάς του.

Αποκατάσταση:

Το σύνολο των θεραπευτικών πράξεων που πραγματοποιούνται από την διεπιστημονική ομάδα αποκατάστασης, ώστε το άτομο να επανακτήσει τη μέγιστη λειτουργικότητα και αυτονομία και να επιστρέψει στο οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό του περιβάλλον.

6 ερωτήσεις για το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS)

01

Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS);

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι ένα σπάνιο νευρολογικό αυτοάνοσο νόσημα (εμφανίζεται σε 1-2 ανά 100.000 άτομα). Πρόκειται για ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περιφερειακό νευρικό σύστημα.

02

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα του συνδρόμου Guillain-Barré;

Το πρώτο σύμπτωμα είναι το μούδιασμα των ποδιών, κάτι που ενίοτε μοιάζει με τσιμπήματα από βελόνες. Επίσης, παρατηρείται αστάθεια, λόγω της αδυναμίας στα πόδια. Μέσα στις επόμενες ημέρες υπάρχει περίπτωση να έχουμε τα ίδια συμπτώματα στα άνω άκρα και ο ασθενής να δυσκολεύεται να κρατήσει πράγματα με τα χέρια του.

03

Ποιες είναι οι βαρύτερες επιπτώσεις του συνδρόμου Guillain-Barré;

Όταν η νόσος είναι πιο προχωρημένη θα παρατηρηθούν μεγάλες προσβολές στο νευρικό σύστημα, άρα θα υπάρχουν όλο και μεγαλύτερες διαταραχές στην λειτουργία του οργανισμού. Αυτό σημαίνει δυσκολία στην ομιλία, στην κατάποση και στην αναπνοή.

04

Σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται το σύνδρομο Guillain-Barré;

Το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά είναι σπάνια η εμφάνισή του σε παιδιά. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης το έμβρυο διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο.

05

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barré;

Δεν είναι ακόμη γνωστή η αιτία που προκαλεί το σύνδρομο. Αυτό όμως που γνωρίζουμε σήμερα είναι πως υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ του Guillain-Barré και ορισμένων λοιμώξεων ή χειρουργικών επεμβάσεων, ακόμα και άλλων νόσων.

06

Ποιες είναι οι ιατρικές πρακτικές αιχμής που προσφέρει το «ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ» στην αντιμετώπιση του συνδρόμου Guillain-Barré;

Στόχος του προγράμματος είναι η επιστροφή του ασθενούς στην ανεξαρτησία του. Το σύνδρομο επιτίθεται στα νευρικό σύστημα, όμως τα νεύρα επηρεάζουν με τη σειρά τους άλλα μέρη του οργανισμού. Ως εκ τούτου, το μυστικό της αποκατάστασης είναι η διεπιστημονική προσέγγιση της νόσου. Οι εξειδικευμένοι ιατροί και η ομάδα Αποκατάστασης συνεργάζονται μαζί με τον ασθενή, με σκοπό την λειτουργική αποκατάσταση του, με την υποστήριξη των προηγμένων τεχνολογικών μας μέσων. Όλοι μαζί εργαζόμαστε ώστε ο ασθενής να γίνει πάλι λειτουργικός!